Fiskedagbog 2009
44.   30-12-2009 Mariager fjord - Kongsdal
Se billede fra turen!

I dag kunne der lige blive tid til en kort tur til fjorden. Jeg fiskede i den østlige del af vigen ved Kongsdal. På grund af vinden, som kom skråt ind mod mig, var jeg nød til at vade et stykke ud, og kaste langs med kysten. Vinden gav også en del bølger på vandet, så det var ikke nemt at se, hvis der var fisk i overfladen. Til trods for vinden og kulden, fiskede jeg i halvanden times tid, men jeg hverken så eller mærkede til fisk.

Tidspunkt: kl. 14:30-16:00
Vejret: Overskyet, -2ºC, 5-6m/s NØ.

43.   13-12-2009 Mariager fjord - Hegedal
Se billeder fra turen!

Erik og jeg mødtes ved lystbådehavnen i Hobro. I dag ville vi prøve fiskeriet ved Hegedal, som efter sigende skulle være en god vinterplads. Vi startede på strækket lige efter skoven. Vandet lå blankt i det smukke og helt stille vintervejr, så den mindste bevægelse gav bølger i overfladen, så der skulle vades forsigtigt for ikke at skræmme eventuelle fisk helt inde under land.

Da vi havde fisket en times tid, satte vi os ved en bænk og nød en kop kaffe og en øl. Erik havde set et par fisk i overfladen, men jeg havde ikke set noget. Men netop som vi sad og kiggede ud over vandet, viste ringe i vandoverfladen lidt længere henne langs kysten, at en fisk havde været der. Jeg sprang op, greb fluestangen og spurtede derhen. Erik sprang efter mig med kameraet i hånden, med forhåbning om at forevige øjeblikket hvor ørreden blev kroget. Det eneste han forevigede var et par fluer i en busk, som jeg, i min iver, fangede i bagkastet. Trods hastværk, lykkedes det at få fluerne fri, og kaste hvor fisken havde vist sig. Men desværre gav det ikke noget resultat.

Da vi havde drukket det sidste af øllen, og gik i gang med fiskeriet igen, begyndte fiskene at vise sig regelmæssigt i overfladen. Men det var et stykke til venstre for hvor vi stod, og meget længere væk end vi kunne kaste. Men der gik ikke længe inden der var fisk indenfor kastehold. En ørred vendte i overfladen kun 10 meter fra mig. Jeg havde netop kastet i en anden retning, men fik hurtigt fluerne ind til et kast efter fisken. Men den ville dog ikke hugge. Indenfor de næste 10 minutter viste den sig igen et par gange. Og så lykkedes det endeligt at få den til at hugge. Den var noget hidsig, og jeg kæmpede for at undgå at den plaskede rundt i overfladen. Fighten blev dog hurtigt overstået, og en fin lille fisk kunne genudsættes.

Nu havde vi virkeligt fået blod på tanden og fiskede ihærdigt videre. Men der var ikke flere fisk der viste sig, og det virkede nu helt dødt. Efter 20 minutters fiskeri, stod jeg og tænkte, at vi vist godt kunne stoppe. Men netop da blev fluen stoppet, og der var modstand i linen. Det var ikke noget hug som sådan, men føltes mest som om fluen hang fast i et eller andet. Men jeg løftede selvfølgelig stangen for en sikkerheds skyld, og nu kunne jeg mærke at der var liv i den anden ende. Fisken var tung, men gik dybt og roligt. Men der var ingen tvivl om, at jeg ikke bare kunne trække til - den havde også noget at sige. Fisken gik lidt frem og tilbage inden den fulgte med ind på det helt lave vand. I det efterhånden svage lys, var det svært at se hvor stor den var. Men da den kom helt ind og gik på grund, blev den hidsig, og plaskede rundt til den havde fået vand nok under bugen til at svømme ud igen. Jeg forsøgte at komme udenom den, så jeg kunne få fat i den næste gang den var helt inde. Men da den kom ind på det lave vand igen, og jeg nærmede mig udefra, stak den bare af. Erik var nu kommet til med nettet. Da den næste gang kom ind, var den åbenbart så udmattet, at han let kunne få fat i den, og kane den op på land. Fisken var størrere end jeg havde regnet med. En utroligt smuk fisk, selvom den var lidt slank. Fisken var godt kroget, og med lidt besvær fik vi fluen løsnet, og fisken blev genudsat.

Tidspunkt: kl. 14:00-16:30
Vejret: Skyfrit, 1-2ºC, Vindstille.

42.   30-11-2009 Mariager fjord - Kongsdal

Jeg startede fiskeriet i den østlige ende af vigen. Det stille vejr betød, at vandet var næsten blankt, så der var alle muligheder for at se, hvis der var ørreder i overfladen. Desværre skiftede forholdene ret hurtigt, og det begyndte at blæse lidt mere med overfladekrusninger til følge.

Efter en times fiskeri uden at mærke eller se noget gik jeg et stykke ind i vigen. Desværre gav det heller ikke noget. Forholdene var ellers gode med meget høj vandstand (ligesom i lørdags). Ind imellem brød månelyset igennem skyerne, og det syntes meget lyst. Det var faktisk muligt at se bunden et par meter foran sig, når månen var fremme. Det gav altså ikke nogen fisk, men alligevel var det en skøn aften i det relativt lyse vejr.

Tidspunkt: kl. 18:50-20:30
Vejret: Overskyet, 4-5ºC, 2-4m/s SV.

41.   28-11-2009 Mariager fjord - Kongsdal
Se billeder fra turen!

Startede i midten af vigen ved lystbådehavnen. Efter tre kvarters fiskeri måtte jeg konstatere, at det virkede utroligt dødt. Selvom forholdene var gode til at spotte fisk (kun få krusninger på overfladen), havde jeg ikke set noget til ørrederne. Jeg besluttede derfor at skifte plads og gik hen til østenden af vigen.

Da jeg havde fisket der et stykke tid, viklede linen til de to fluer på forfanget sig ind i hinanden. Da jeg stod og baksede med at få linen ordnet, viste en ørred sig i overfladen et stykke ude. På mirakuløs vis blev fuglereden løst, og jeg gik ud mod stedet, hvor fisken havde vist sig. Adskillelige kast over området forblev dog resultatløst. Men det var som om, at der var sket en forandring. Nu så jeg yderligere et par fisk i overfladen, som jeg kastede til. Selvom de var inden for kastehold og fluerne landede fint, ville de ikke hugge. Hvad mon der var galt? Fiskene burde da være ivrige efter føde, og hugge villigt til et par lækre fluer. Mon fluerne skulle skiftes? Tanken havde kun lige strejfet mig, da der var hug. Selvom modhugget faldt som det skulle, var det åbenbart ikke godt nok til at få fisken kroget. Yderligere et par fisk viste sig i overfladen, inden et kraftigt hug gav fast fisk. Fighten var udramatisk, og ørreden fulgte pænt med ind til land, hvor jeg kunne lande den. Dejligt at få en fin lille tyk, blank og stærk ørred, som desværre var lige under målet. Da jeg fiskede videre, var der igen lidt aktivitet i overfladen, men det lykkedes ikke at få flere fisk til at hugge.

Tidspunkt: kl. 13:00-16:00
Vejret: Skyfrit, 5-6ºC, 3-5m/s SV og S.

40.   01-11-2009 Mariager fjord - Bilfragmenteringen
Se billede fra turen!

Da jeg kørte ned af vejen til Bilfragmenteringen var det tydeligt, at den store sten, som ligger ude i vandet til venstre for parkeringspladsen, stak meget over vandoverfladen. Det var altså lavvandet. Jeg fik rigget fluestangen til med et par fluer på forfanget. Samtidigt holdt jeg øje med, om de to andre lystfiskere, som allerede var igang med fiskeriet, havde held med sig.

Jeg startede til venstre for parkeringspladsen, og fiskede der halvanden times tid. Der var absolut ingen fisk der viste sig, og jeg mærkede intet. Derefter gik jeg et stykke til højre for parkeringspladsen, hvor der er noget dybere helt ind under land, og fiskede et stræk igennem. Det gav desværre heller ikke noget.

Tidspunkt: kl. 9:00-11:30
Vejret: Overskyet, ca. 5ºC, 5-6m/s SØ.

39.   21-10-2009 Mariager fjord - Bilfragmenteringen

Da jeg kom ned til Bilfragmenteringen gik der i forvejen tre andre lystfiskere. Så jeg var egentligt spændt på at høre, om der var fanget noget i dag. Men jeg behøvede ikke vente til én af dem kom ind, for mens jeg riggede til, var der en der fangede en mindre ørred. Så var der altså fisk på dette spot i dag.

Efter blot 5 minutters fiskeri sprang en ørred et stykke ud for mig. Det var noget længere ude end jeg kan kaste, men det fik alligevel koncentrationen til at stige. Men der skulle gå yderligere 20 minutter inden der var liv for enden af linen. Jeg fiskede med intermediate line og en Kobberbasse (som iøvrigt blev bundet i går til den hyggelige fluebindingsaften hos M.B. Jagt og fiskeri i Hobro) på forfanget. På grund af intermediate linen som jeg brugte, havde jeg en del bundhug når fluen var trukket næsten helt ind. Så det var lidt overraskende da et formodet bundhug begyndte at rykke igen. Det var nu bare en meget lille ørred, som hurtigt blev hevet ind og frigivet i vandet.

Efter at have nydt den medbragte aftensmad og en snak med en af de andre lystfiskere, fiskede jeg til det var blevet godt mørkt. Det gav nu ikke noget. Men til trods for det blæsende og ret kolde vejr, var det nu rart igen at være ved fjorden.

Tidspunkt: kl. 17:30-19:40
Vejret: Overskyet, 7-8ºC, 6-7m/s Ø.

38.   12-10-2009 Villestrup å - Vraa og Tostrup v/broen
Se billeder fra turen!

Ville i dag forsøge, om det stadig er muligt at overliste en havørred i Villestrup å. Jeg startede oppe ved Vraa, og fiskede godt en times tid på dette stræk. Det eneste jeg fik ud af det, var et par mistede fluer i træerne der står tæt ved åen. Derefter kørte jeg ned til broen ved Tostrup. Jeg startede et stykke opstrøms for broen og fiskede nedover. Det gav kun et par smånyk fra åens mindre ørreder, som nok ikke kunne gabe over krogen. Jeg fortsatte på strækket nedstrøms for broen, men det gav heller ikke noget. Havørrederne viste sig absolut ikke i dag, og jeg måtte tage mig til takke med den skønne natur i de falmende efterårsfarver.

Tidspunkt: kl. 15:00-18:00
Vejret: Halvskyet, 7-9ºC, 4-6 m/s NØ.

37.   19-09-2009 Limfjorden - Hostrup strand
Se billeder fra turen!

Vibeke skulle sove i dag efter en nattevagt, så børnene og jeg kørte en tur ud til mine forældre, i deres sommerhus ved Hostrup strand. Vejret var jo fantastisk, så det var oplagt at tage fluestangen med.

Da vi havde fået frokost, gik børnene og farfar ned til standen for at lege, og jeg fiskede et kort stræk igennem. Det var meget lavvandet, og der virkede helt dødt. Efter kaffen ville børnene og farmor fange krabber fra broen, der endnu ikke er taget ned. Min far og jeg tog fiskestangen med derned, da vandstanden nu var steget, og det måske ville trække ørrederne ind til kysten. Vi havde gået en times tid uden at se noget, da en ørred sprang helt fri af vandet 30-40 fra min far. Selvom han kastede blinket efter den nogen gange, huggede den ikke. Det var desværre det eneste tegn på fisk denne varme og solrige dag.

Tidspunkt: kl. 13:30-14:30 og 16:30-18:30
Vejret: Skyfrit, 15-18ºC, 2-4m/s S og V.

36.   17-09-2009 Lindenborg å - Skørpingholme

Flemming og jeg havde planlagt en tur til Skørpingholme i dag. Desværre var Flemming blevet syg og måtte melde afbud. Det skulle dog ikke holde mig tilbage, så jeg kørte derud lige efter arbejde. Jeg startede fiskeriet ved "Den brændte bro" og gik nedstrøms, hvor jeg gennemfiskede svingene og de dybe huller som det er muligt at komme til. Faktisk er der flere steder på dette stræk, hvor det er umuligt at komme ned til åen pga. sump.

Jeg fiskede ned til, og med, Urmagersvinget, hvorefter jeg satte mig i åkanten og nød det gode vejr og aftensmaden. På vej tilbage kom jeg til et sving, som jeg ikke havde fisket på vej nedstrøms. Det skyldes at svinget er utilgængeligt fra opstrøms side, og jeg kunne derfor ikke fiske det nedstrøms. Havde jeg haft en spinnestang og spinner, ville jeg i stedet have kastet spinneren opstrøms, og fisket svinget fra nedstrøms side, hvor jeg nu stod. Hvorfor ikke gøre det samme med fluen. Jeg kastede så langt opstrøms jeg kunne, lod synkelinen synke et par sekunder, hvorefter jeg trak den hurtigt ind. I tredje kast var der hug. Desværre var det ikke en stor havørred, men derimod en lille bækørred tæt på målet, som godt kunne kæmpe for sig. Det kunne altså lade sig gøre at fange fisk på denne måde, så jeg fortsatte. I næste kast var der igen hug, men denne fisk blev ikke siddende. Jeg kastede ydeligere nogen gange, men mærkede ikke mere.

Det var en utroligt skøn og varm aften ved åen, hvor der var rigtigt mange sværmende døgnfluer i luften. Da klokken nærmede sig 19, begyndte bækørrederne da også at ringe i overfladen. Måske jeg skulle have medbragt tørfluegrejet, for en del af de ringende fisk så ud til at være i en pæn størrelse.

Tidspunkt: kl. 16:50-19:30
Vejret: Skyfrit, 14-17ºC, Vindstille.

35.   12-09-2009 Lindenborg å - Cykelbroen
Se billeder fra turen!

Det er sådan en efterårsmorgen, hvor naturen er allermest smukkest. Der var ikke en vind der rørte sig. Tågen lå tæt over ådalen, og duggen hang i græsset og spindelvævet. Sådan en morgen er det en fornøjelse at gå og kaste med fluestangen. Ingen vind der forstyrrer kastet, og fluelinen kan følges gennem den klare vandoverflade, næsten ud til fluen. Men netop den helt blanke overflade kan være problematisk. Ligeså pragtfuldt det er at klaste med fluestangen, ligeså grufuldt er det, når synkelinen rammer den blanke overflade og man har indtryk af, at alt liv under overfladen er skræmt af den kraftige plasken. Men det stiller jo bare større krav til fluefiskerens kast, så linen lander så blødt som muligt.

Jeg synes jeg gjorde hvad jeg magtede for at linen ikke skulle plaske for meget. Samtidig kastede jeg relativt lange kast. En lystfisker der står og flagrer med en fluestang, må være mere synlig gennem en blank, end en oprørt, overflade. Jeg startede på det korte stræk lige opstrøms broen. Jeg fiskede det langsomt igennem, men det gav ikke hug. Derefter gik jeg et godt stykke opstrøms, noget længere end jeg tidligere har været. Jeg kom til et kort lige stykke, som sluttede i et sving. Jeg fiskede stykket, og svinget, grundigt igennem, men her var der heller ikke gevinst.

Jeg gik derefter tilbage til broen, hvor jeg satte mig på bænken, og nød en kop kaffe og den smukke morgen, inden jeg kørte hjem.

Tidspunkt: kl. 06:50-09:15
Vejret: Skyfrit, 12-13ºC, Vindstille.

34.   31-08-2009 Lindenborg å - Louisendal
Se billede fra turen!

Hvis jeg kørte hjemmefra ved 4-tiden, kunne jeg lige nå et par timers fiskeri, inden jeg skulle på arbejde - så det gjorde jeg. Der var ikke andre ved Louisendal, da jeg kom derud.

Jeg fik hurtigt rigget stangen til, og startede nedstrøms for broen. Efter en times fiskeri, var jeg godt halvvejs nede ved "Den Skæve Bro". Jeg havde netop kastet fluen skråt nedstrøms, da en rigtig stor ørred sprang helt fri af vandet næsten nede ved "Den skæve". Nu blev fiskeriet pludselig en kamp mod uret. Jeg måtte jo nå at kaste til den, inden jeg skulle på arbejde. Jeg fiskede hastigt videre, indtil jeg kom ned omkring stedet hvor jeg havde set den. Så blev farten sat ned, og der blev kortere mellem kastene. Fisken viste sig igen (eller var det en anden?) med kraftige skvulp og ringe inde ved modsatte bred. Desværre var det på indersiden af en grødebræmme som lå helt op i vandoverfladen. Jeg gik og tænkte på, om der var den mindste chance for at kaste til den. Jeg kunne nok godt kaste til den, men det ville sikkert koste en flue, og hvis den huggede ville den helt sikkert gå i grøden på indersiden, og så var den nok tabt. Jeg valgte i stedet at fiske så tæt på grødebræmmens yderside som muligt. Hvis den stak hovedet igennem kunne jeg jo være heldig. Desværre ville heldet ikke med mig i dag. Efter at have fisket intenst i området i et kvarter, stoppede jeg fiskeriet og kørte på arbejde.

Tidspunkt: 04:50 - 06:50
Vejret: Halvskyet, 11-13ºC, 2-4m/s SV.

33.   29-08-2009 (30-08) Lindenborg å - "Det flade"

Flemming, hans søn Martin og jeg havde aftalt at mødes ved "Det Flade". Der er jo løbende meldinger om gode fangster i åen, så vi håbede på, at vi kunne blande os blandt de heldige. Der gik et par fiskere, som havde været der et par timer. Den ene havde haft 3 hug, men desværre var det ikke lykkedes ham at kroge fiskene. Det lød jo lovende for aftenens fiskeri.

Flemming og hans søn fiskede ved hyttten, og jeg gik op og startede midt for skoven. På vej derop gik jeg forbi en anden lystfisker, som også lige var startet, og endnu ikke havde mærket noget. På strækningen ved skoven var der meget grøde i åen, og fluen, som jeg fiskede på en synke I line, sad hele tiden fast i grødebræmmen midt i åen. Da jeg kom ned på det åbne stræk nedenfor skoven, gik det betydeligt bedre. På et tidspunkt sprang en ørred helt fri af vandet 20 meter nedstrøms for min position. Fisken var ikke voldsomt stor, men det fik selvfølgelig gang i lystfiskerpulsen. Men uanset mine anstrængelser for at servere fluen ordentligt, lykkedes det ikke at få den til at hugge.

Efter godt en times fiskeri, holdt vi en lille pause i hytten. Derefter fiskede jeg stykket ned til stryget, men helt uden resultat. Flemming og hans søn var stoppet fiskeriet og kørt hjem. Jeg sluttede af med en hurtig tur ned over det åbne stræk nedenfor skoven, men der virkede helt dødt. Netop som jeg havde fisket dette stræk igennem, begyndte det at lyne og tordne et stykke ude vestpå. Da uvejret så ud til at trække mod øst, fik jeg hurtigt pakket grejet og kom op i bilen. Det var ikke denne aften det skulle lykkes os, at blande os blandt de heldige...

Tidspunkt: kl. 21:25-00:15
Vejret: Halvskyet (lidt regnbyger), 12-13ºC, 5-7m/s.

32.   26-08-2009 Villestrup å - Barsbøj og Tostrup
Se billeder fra turen!

Opstrøms tørfluefiskeri efter havørred bliver der nu talt mere og mere om, som et seriøst alternativ til det traditionelle nedstrøms vådfluefiskeri. Hvis man søger lidt på nettet opdager man dog hurtigt, at tørfluefiskeri efter laks også er ved at være udbredt. Til laksefiskeriet bruges i høj grad de flydende Bombers; både fisket dead drift og streamende i overfladen. Jeg syntes det kunne være sjovt, om de også kunne benyttes til opstrøms fiskeri efter havørred, så jeg havde bundet et par stykker, som skulle prøves denne aften.

Da jeg kom ned til åen ved Barsbøl, viste der sig at være ekstremt meget vand i åen - jeg har ikke tidligere set så meget. Der var vand i hele engen, og flere steder langs åen, gik vandet mig til knæerne. Det betød selvsagt, at der skulle gåes meget forsigtigt for ikke at lave bølger som forplantede sig ud i åen.

Jeg gennemfiskede strækket, hvor jeg kastede Bomber'en opstrøms og lod den drive frit ned til mig. Det tog ca. en time at fiske stykket igennem og jeg så eller mærkede intet. Det eneste der indikerede at fiskene tiltrækkes af bomberen, var en lille ørred der på et tidspunkt fulgte den flydende bomber over et par meter, dog uden at hugge. Jeg besluttede at prøve at fiske stykket igennem nedstrøms med bomberen streamende i overfladen. Det fik heller ikke nogen fisk på finnerne, og jeg kørte derfor en tur op til Tostrup.

Jeg fiskede strækket på østsiden igennem med en lille sort rørflue, men hverken så eller mærkede noget. Jeg talte med en anden lystfisker, og han kunne også fortælle, at det denne aften virkede mere dødt end normalt. Faktisk var der heller ikke så meget aktivitet i overfladen af de små ørreder, som der normalt er.

Tidspunkt: kl. 17:50-21:30
Vejret: Skyfrit, 17-20ºC, 3-5m/s SV.

31.   19-08-2009 Villestrup å - Tostrup
Se billeder fra turen!

De seneste fisketure har kun drejet sig om én ting - havørred, havørred og havørred. Så det var helt forfriskende at stå ved Villestrup å, med den lette fluestang, et langt tyndt forfang og en str. 16 tørflue for enden. Det var åens bækørreder der skulle jagtes.

Selvom der endnu ikke var så meget overflade aktivitet, gik der ikke så længe inden jeg så den første ørred der ringede. Jeg listede mig på kastehold og forsøgte at placere fluen lidt opstrøms for ringen. Selvom vinden ikke var så kraftig, var den alligevel kraftig nok til at påvirke det tynde forfang og kastet. Men efter et par kast, lykkedes det at få fluen til at lande nogenlunde hvor den skulle. Det udløste øjeblikkeligt et hug fra ørreden. Men jeg var åbenbart ude af træning, for jeg fik slet ikke kroget fisken. Efter yderligere et par missede modhug, kom Arne og Palo forbi. De havde fisket lidt længere opstrøms. Vi fik en hyggelig snak om fiskeriet, og de kunne berette, at de hver havde haft havørredkontakt, men desværre ikke fået dem på land. Da Arne og Palo gik videre, ringede en ørred igen lidt opstrøms. Da den huggede på tørfluen, lykkedes det endelig at kroge den.

Det var først da klokken nærmede sig 21, at der rigtigt kom gang i overfladeaktiviteten. Små lyse døgnfluer sværmede nu omkring åen, men det lykkedes mig ikke at fange én for nærmere studie, så jeg ved ikke hvilken art det var. Men den oliven dun imitation som sad på forfanget havde vist sin effektivitet, så den lod jeg blive på. Mange af ørrederne der ringede var tydeligvis meget små, så jeg gik og spejdede efter ringe der kunne afsløre lidt størrere fisk. Rolige skvulp midt i åen opstrøms, kunne tyde på en pæn ørred, og jeg kastede straks. Det viste sig også at denne ørred gav lidt mere modstand end de forrige, men da den var landet, måtte jeg konstatere, at den stadig manglede nogen centimeter for at holde målet. Lyset var nu ved at være så svagt, at det var meget svært at se fluen på vandet. Efter at have kastet til endnu en ørred, som ikke ville gå til fluen, stoppede jeg fiskeriet efter en dejlig aften ved åen.

Tidspunkt: kl. 19:00-21:15
Vejret: Halvskyet, 17-19ºC, 4-6m/s SØ.

30.   12-08-2008 Lindenborg å - Cykelbroen
Se billede fra turen!

Selvom der ikke var så forfærdeligt meget grøde i åen, var vandstanden høj og vandet let farvet. Det skyldes nok de seneste dages kraftige regn. Jeg benyttede derfor en synke I line, et kort nylonforfang og en relativ synlig flue - Den våde høne.

Jeg fiskede strækket igennem fra et stykke opstrøms for broen til lidt nedstrøms for broen. Selvom det blæste en del, og der var krusninger på vandoverfladen, var der en del mindrer ørreder der ringede. Et par stykker nippede også til fluen, men det var vist døgnfluer der primært stod på menuen. Det var iøvrigt muligt at se de små lyse døgnfluer dyppe æggene ned på vandoverfladen, men jeg ved dog ikke hvilke døgnfluer det var. Havørrederne viste sig til gengæld ikke, for jeg hverken så eller mærkede noget.

Tidspunkt: kl. 19:10-21:00
Vejret: Overskyet, 16-17ºC, 5-8m/s V.

29.   01-08-2009 Vejle å - Skibet
Se billeder fra turen!

Efter at vi havde gået og slået græs i juletræerne hele dagen, blev min far og jeg enige om, at vi havde fortjent en tur til åen. Selvom det i år har været noget beskedent med fangster i Vejle å, valgte vi alligevel at prøve den. Efter aftensmaden fik vi hurtigt pakket, købt fiskekort på dagkort.dk, og så af sted.

Der var en del vand i åen, og en god strøm. Jeg benyttede derfor en synke I line, for at få fluen godt ned. Vi gik efter hinanden med 100m afstand; jeg forrest. Da vi havde fisket halvanden times tid, havde vi endnu ikke mærket noget, og lyset begyndte så småt at blive svagere. Far kom op til mig, og spurgte om ikke vi skulle koncentrere os om de kendte standpladser, for at nå hele strækket igennem. Det var jeg med på. Far indtog nu guiderollen, og jeg fik lov at fiske de gode huller og sving han udpegede. Desværre blev det ikke til fisk, kun til et par småhug - nok fra åens mindre ørreder. Men skidt med det, en fisketur kan ikke være dårlig, når man går ved så skøn en å som Vejle å.

Tidspunkt: kl. 19:50-23:00
Vejret: Let skyet, 17-20ºC, vindstille.

28.   29-07-2009 Villestrup å - Barsbøl

Jeg gik på et stræk lidt længere opstrøms end jeg normalt gør. Startede med at gå nedstrøms med en vådflue. Der var en del mindre ørreder der ringede, og endnu en gang tænkte jeg, at jeg snart må ud med tørfluen efter dem. Da jeg havde fisket en times tid, skiftede jeg vådfluen ud med en stor HL Jumbo tørflue. Jeg gik så tilbage opstrøms, og lod tørfluen affiske kanterne, mens jeg spejdede efter havørreder i overfladen. Jeg så desværre ingen, og mærkede intet denne aften.

Tidspunkt: kl. 19:10-21:15
Vejret: Overskyet (lidt regn), 17-19ºC, 3-5m/s SØ.

27.   27-07-2009 Villestrup å - Barsbøl
Se billede fra turen!

Et par gange er jeg stødt på artikler om fiskeri efter regnbueørreder med Glo Bugs. Glo Bugs er små imitationer af lakseæg, og benyttes nogen steder i USA. Her står regnbueørrederne nedenfor laksenes gyndebanker og snupper undslupne æg fra de gydende laks. Der er en del uenighed om det moralske i brugen af ægimitationer. Efter havørred i en dansk å, langt fra gydebankerne, kan jeg ikke se noget problem, og måske virker det slet ikke.

Jeg ville i hvert fald prøve at fiske strækket ved Barsbøl igennem med en Glo Bug - specielt de kendte standpladser - for at se om det evt. kunne bruges til havørrederne.

Jeg regnede med at den skal fiskes ligesom jeg normalt fisker en nymfe. Glo Bug'en blev monteret for enden af forfanget, lidt synkepaste på linen 20cm ovenfor Glo Bug'en, og en hugindikator ca. 2 meter fra Glo Bug'en. Det var absolut ikke nemt at kaste med på en klasse 5 stang, men det lykkedes med lidt besvær. Ligesom med de store havørred tørfluer, var det nemmest at kaste med rolige bevægelser.

Jeg havde fisket en lille times tid, uden et eneste hug på Glo Bug'en. Det regnede nu en del, og netop som Glo Bug'en var landet i vandet, head and tail'ede en havørred helt inde ved modsatte bred, en meter opstrøms for Glo Bug'en. Min første tanke var øjeblikkeligt at skifte til en stor tørflue, men omvendt var det jo en oplagt mulighed for at fiske Glo Bug'en til en ørred jeg havde set. Jeg listede en smule nærmere, og fik placeret Glo Bug'en, så den helt sikkert drev forbi ørreden. Men der skete intet. Jeg kastede vel 6-8 kast over stedet, men uden resultat. Fisken var måske skræmt eller havde flyttet sig. Jeg fiskede videre opstrøms, og da jeg kom til enden af strækket, skiftede jeg til vådflue og gik tilbage nedstrøms. Jeg fiskede hurtigt strækket igennem, og koncentrerede mig om standpladserne, og stedet hvor jeg havde set ørreden. Men desværre var der intet resultat denne aften, men jeg fik da prøvet Glo Bug'en og måtte konstatere at det ikke umiddelbart var givtigt.

Tidspunkt: 20:00-22:00
Vejret: Overskyet (en del regn), 15-17ºC, 3-5m/s SV.

26.   24-07-2009 (25-07) Lindenborg å - Ingersminde
Se billeder fra turen!

Da Flemming sendte en SMS, om vi skulle en tur til åen i aften, var jeg straks klar. At han også kunne berette, at han havde set ørreder trække op i åen, gjorde kun forventningerne endnu højere. Vi havde aftalt at fiske på strækningen ved Ingersminde, hvor Flemming havde set fisk de forrige aftener.

Flemming, hans søn Martin og Erik startede nedstrøms for broen, og jeg gik opstrøms. Der var en del små ørreder i overfladen, men der var ingen havørreder der viste sig. Da vi havde fisket halvanden times tid, var jeg kommet et stykke nedstrøms for broen. Erik sad inde på marken og var ved at skifte flueline, da en rigtig pæn havørred (60+) sprang fri af vandet lige ud for Erik. Jeg fik linen ind og gik hen til Erik. Han havde ikke set fisken, men så tydeligt hørt plasket, og var helt klar over, at det var en pæn fisk. Vi aftalte at han først skulle fiske hen over stedet, og jeg lige efter. Det lykkedes desværre ikke at få fisken til at hugge. I stedet kostede det mig et ødelagt flettet forfang og en nybundet flue, da jeg i min iver satte fluen i sivene.

Da Flemming og hans søn lidt senere kom op til os, kunne Flemming berette at han havde haft rusk i stangen, men desværre ikke fået fisken kroget ordentligt. Selv om vi havde tydelige beviser for at der var fisk i åen, lykkedes det ikke at fange nogen havørreder denne nat. Efter kl. 00:30 virkede det totalt dødt!

Helt fangstfri blev aftenen ikke. Flemmings 10 årige søn Martin fangede hans første fisk på flue, så han var stolt. En lille ørred, som selvfølgelig blev genudsat. Tillykke med fangsten Martin!

Tidspunkt: kl. 21:15-02:00
Vejret: Skyfrit, 13-15ºC, 2-4m/s SV.

25.   23-07-2009 Villestrup å - Barsbøl
Se billeder fra turen!

Da jeg sidste år læste artiklen i Fisk og Fri om Henrik leth's tørfluefiskeri efter Havørred, fik jeg hurtigt bundet et par store tørfluer. Jeg nåede dog ikke at få prøvet dem, men det skulle der rådes bod på i dag.

Nede ved åen riggede jeg stangen til og monterede en af de store tørfluer. Umiddelbart var der ikke nogen aktivitet i overfladen, så jeg begyndte blot at fiske langsomt opstrøms. Jeg forsøgte at placere fluen så tæt ved bredderne eller grødekanterne som muligt. Når jeg havde kastet 3-5 gange ved hver bred, og fluen var drevet ned til mig, gik jeg et lille stykke opstrøms. Så vidt det var muligt, blev fluen fisket "Dead Drift", og løslinen indtaget så jeg kunne give modhug. Kort og godt - som jeg plejer at fiske en tørflue.

Fluen landede 25-30 cm fra modsatte bred. Den lå fint på overfladen, og drev helt frit nedstrøms langs bredden. Da den havde drevet et par meter, kom en bølge ud fra bredden et lille stykke opstrøms for fluen. Bølgen gik direkte mod fluen, og sluttede med en lille virvel, og fluen var væk. Jeg gav modhug og der var fast fisk. Jeg lagde straks hårdt pres på fisken for at holde den fri at grøden, og få minutter senere kunne jeg lande min første tørfluefangede havørred. Efter en hurtig opmåling og et par billeder, fik den friheden igen.

Der gik en times tid inden der skete noget igen. Fluen var netop landet midt i åen, da en lille bule viste sig i overfladen ved siden af fluen. Jeg formåede dog ikke at holde hovedet koldt, for jeg gav modhug inden fisken overhovedet havde taget fluen. Efter adskillelige kast over stedet uden resultat, opgav jeg fisken.

Vandstanden var meget høj i åen. Faktisk stod det meste af engen under vand. Med waders er det ikke noget problem at gå langs åen, men jeg gik ekstremt forsigtigt, da enhver hurtigt bevægelse med fødderne gav bølger ud i åen. Til trods for den høje vandstand, var vandet meget klart.

Der kan læses mere om det spændende tørfluefiskeri efter havørred på følgende sider:
Henrik Leth's hjemmeside under "Fluefiskeri"
Fisk og Fri nr. 6, 2008

Tidspunkt: kl. 13:15-14:45
Vejret: Overskyet, 16-18ºC, Vindstille tiltagende til 3-4m/s V.

24.   21-07-2009 Villestrup å - Barsbøl
Se billeder fra turen!

Sent i går aftes kom vi hjem fra knap 14 dages ferie sydpå. Vi havde blandt andet været i Alsace i Frankrig nogen dage. Jeg havde fluestangen med, og havde håbet på at komme forbi noget godt fiskevand i området. Men fluestangen blev i stangrøret hele ferien. I stedet blev det til masser af familiehygge og afslapning.

Villestrup å lignede jo sig selv. Grøden stod højt og vandstanden endnu højere, end for 14 dage siden. Der var nu rigtigt gang i døgnfluesværmningerne, og enkelte fisk viste sig indimellem i overfladen. Jeg ville gå stykket igennem med vådfluen, for at se om jeg kunne overliste en havørred. Men ringene på vandet fik hele tiden tankerne hen på tørfluefiskeri efter åens pæne små ørreder. Jeg gennemfiskede kun et kort stræk, for gårsdagens lange køretur sad stadig i kroppen. Jeg mærkede ikke noget til havørrederne, men hørte nogen jubelskrig længere opstrøms, så mon ikke andre havde held med sig denne aften?

Tidspunkt: kl. 20:50-22:10
Vejret: Skyfrit, 15-17ºC, 3-5m/s V.

23.   06-07-2009 Villestrup å - Barsbøl

Jeg havde fisket en lille times tid, og stod på et lige stræk med fluen i hånden. Gennem pol-brillerne kunne jeg tydeligt se bunden 10 meter nedstrøms. Bunden var dækket af lysegrøn grøde, og et stykke ud fra hver bred, stod grøden helt op til overfladen. Jeg havde lige fjernet noget græs som havde sat sig på krogen, og skulle til at kaste igen. En mørk skygge bevægede sig gennem vandet et stykke nedstrøms og kom op imod mig. Den bevægede sig meget langsomt lige over grøden på bunden, og det var tydeligt at den fulgte kanten af grøden som stod ud fra modsatte bred. Jeg fik meget forsigtigt vippet fluen ud i vandet så den ville svinge over åen for snuen af fisken. Det lykkedes uden at skræmme den, men ørreden var fuldstændig ligeglad med fluen. Den gled blot langsomt videre med uændret fart og uden at reagere det mindste på fluen. Fisken gled forbi mig og fortsatte opstrøms ud af mit synsfelt. Det er svært at vurdere størrelsen på en fisk i vandet, men jeg vil gætte på den var omkring 50cm. Sådan én ville jeg gerne have haft på fluen!

Tidspunkt: kl. 04:40-06:15
Vejret: Overskyet, 16-17ºC, 4-5m/s V.

22.   28-06-2009 Villestrup å - Barsbøl
Se billede fra turen!

Til trods for at det har været tørt de sidste dage, og med god varme, står vandstanden stadig rimelig højt i åen. Det skyldes til dels nok også, at grøden nu er i god vækst, og ligger helt op i vandoverfladen flere steder. Det kunne godt blive et problem at håndtere en stor havørred mellem grødebuskene på klasse 5 stangen, men det betragter jeg som et luksus problem, hvis jeg skulle blive så heldig!

Jeg havde kun kastet et par gange, da en målshavørred sprang helt fri af vandet ca. 20 meter nedstrøms for hvor jeg stod. Det var jo et godt varsel for denne morgen. Fiskene er i hvert fald i åen. Selvom jeg fiskede langsomt hen over området hvor den sprang, lykkedes det ikke at få den til hug. Et stykke længere nede, var der derimod hug. Jeg havde fisket i en halv times tid, og da fluen var midt i åen, huggede en ørred forsigtigt til fluen nogen gange. De forsigtige hug blev afsluttet med et kontant hug efterfulgt af rusk - fisken sad der. Men så gjorde den det absolut smarteste at gøre i dens situation. Da den mærkede modstanden, gik den direkte mod mig i høj fart, noget hurtigere end jeg kunne hale line ind. Resultatet blev, at jeg ikke kunne holde linen stram og da jeg endelig havde direkte kontakt til fluen, var der ingen fisk på den. Jeg trøstede mig med, at der nok ikke var så meget jeg kunne have gjort anderledes, så jeg tjekkede at krogen var i orden, og fiskede videre.

Et kvarter senere var der hug igen, men fisken blev slet ikke kroget. Derudover mærkede jeg kun et par enkelte nyk, formentligt fra åens små bækærreder, og stoppede da jeg havde fisket strækket igennem.

Tidspunkt: kl. 05:00-07:00
Vejret: Skyfrit, 16-18ºC, Vindstille.

21.   23-06-2009 Lindenborg å - Cykelbroen
Se billeder fra turen!

Jeg startede et stykke opstrøms for broen, og havde fisket en halv times tid inden der skete noget. Fluen var drevet over til egen bred, og jeg var begyndt at trække lidt line ind for at kaste igen. Et stykke bag ved fluen var der pludselig nogen svage bølger i overfladen. Havde fluen mon fanget en klat grøde, som der flød en del af i åen, eller mon der var fisk efter fluen. Jeg stoppede indtagningen i nogle sekunder og så kom hugget. Hugget var ikke voldsomt, men kontant, og straks efter væltede en mindre, helt blank, havørred sig rundt i overfladen. I de følgende minutter gik ørreden dybt frem og tilbage foran mig, og da den havde trættet sig selv, var den rimelig let at lande i nettet. Efter hurtig opmåling og fotografering blev den sat ud igen.

Tidspunkt: kl. 04:40-06:45
Vejret: Skyfrit, 10-13ºC, 2-3m/s NV.

20.   17-06-2009 Mariager fjord - Kongsdal
Se billeder fra turen!

Jeg mødtes med Jesper ved Kongsdal. Vi gik et stykke hen i vigen øst for havnen, og snakkede lidt om fiskeriet i fjorden og især i området ved Kongsdal. Vi havde netop talt om, hvor vigtigt det er at affiske det helt kystnære vand inden man vader ud, da jeg gik et par skridt ud og skræmte en ørred. Pokkers også; det kunne ellers være blevet en god start.

Der gik ikke så længe, inden de små ørreder begyndte at vise sig i overfladen. Der var faktisk en del aktivitet, men der var absolut ingen hug. Efter en times tid, viste en pæn ørred ryggen lidt uden for kastehold. Jeg gik forsigtigt 10 meter længere ud, så jeg netop kunne nå fisken. Men det lykkedes ikke at få den til at hugge. Der er ikke noget så spændende, som når ørrederne viser sig i overfladen, og modsat lige så frustrerende når de bare ikke vil hugge. Hvad er der galt? Er det den forkerte flue? fiskes fluen forkert? fiskes den for højt eller for lavt i vandet? Hvis jeg da bare kendte svaret...

Fluen blev skiftet nogen gange, men det synes ikke rigtigt at hjælpe. Først klokken 20:15, da jeg havde fisket lidt med en Nandu reje, huggede en ørred på den. Den så nu ikke ud til at være så forfærdelig stor, og blev kun på krogen et par sekunder. Selvom der var rigtigt mange ørreder der viste sig i overfladen, blev det desværre kun til dette ene hug...

Tidspunkt: 18:30-20:45
Vejret: Halvskyet-overskyet, 15-17ºC, 2-4m/s SV.

19.   13-06-2009 Villestrup å - Barsbøl
Se billeder fra turen!

I løbet af dagen var jeg flere gange i tvivl om jeg overhovedet skulle tage af sted til aften. Den kraftige vind så ikke ud til at aftage, men jeg trængte simpelthen bare til at komme til åen. Jeg besluttede at et målrettet havørredfiskeri i Villestrup å skulle prøves. Selv om vinden helt sikkert ville genere en del, skulle det nok lykkes at få fluen til at ramme vandet; i hvert fald indimellem.

Jeg ville gennemfiske stykket ved Barsbøl, hvor jeg flere gange har fisket. Vandstanden i åen var meget høj. Næsten overalt var der vand ind over brinken og ind i engen, hvor det normalt er muligt at gå tørskoet. Vandet var let brunligt, men alligevel rimeligt klart og grøden er begyndt at stå rimeligt højt flere steder.

Jeg startede lige nedstrøms for træerne hvor jeg tidligere i år fangede en havørred. Det var ikke helt så vanskeligt at kaste som jeg havde frygtet, men kastene blev nu ikke ret lange. Efter 20 minutters fiskeri var jeg kommet hen til det første sving - et 180 graders sving. Jeg var et lille stykke inde i svinget, og fluen trukket ca. en meter ud fra modsatte bred, da en bølge jog ud fra modsatte bred og gik lige til fluen. Hugget var ikke voldsomt, mest blot en opstramning af linen. Jeg gav modhug og så gik fisken amok. Den sprang flere gange, og gik et lille stykke nedstrøms. Heldigvis havde den ikke tænkt sig at tage på en større udflugt, og jeg kunne relativt let få den tilbage til svinget, hvor der var en god plads at lande den. Men selvom den ikke flygtede betød det ikke, at den ville overgive sig uden kamp. I flere minutter gik den frem og tilbage i det dybe sving, og der var ikke andet at gøre end at lade den trætte sig selv. Efter et relativt udramatisk tovtrækkeri, var det muligt at trække den helt ind til nettet. Men den var slet ikke færdig. Da den var næsten helt inde over netkanten anede den åbenbart uråd. Den vendte om i et vandsprøjt og stak ud i åen og kvitterede med et spring. Sådan gik det faktisk 4-5 gange inden det, efter ca. 10 minutter, lykkedes at få den i nettet.

Det er ubetinget den flotteste havørred jeg har fanget til dato, og først da den lå i græsset foran mig, opdagede jeg at både hænder og ben rystede en smule. Fluen sad rigtigt godt fast i mundvigen, så den var ikke umiddelbart sluppet fri. Men den kunne jo være stukket af, eller gået i grøden eller en gren eller så meget andet. Men nu kunne jeg slappe af, nyde fangsten og få pulsen ned igen.

Da jeg havde gik igang igen rystede hænderne stadig en smule. Ud over et enkelt nyk (formentligt fra en lille bækørred), mærkede jeg ikke andet. Det gjorde nu heller ikke så meget, for det var en tilfreds lystfisker der kørte hjem og godt at den kraftige vind ikke havde holdt mig tilbage!

Tidspunkt: kl. 20:20-22:10
Vejret: Skyfrit, 10-12ºC, 7-8m/s V.

18.   11-06-2009 Lindenborg å - Louisendal
Se billede fra turen!

Den anden dag fik jeg fortalt, at der så småt er begyndt at blive fanget havørreder i Lindenborg å. Det er vist stadig kun enkelte, men chancen er der, så jeg ville lige prøve her til morgen.

Det er nu ikke fordi at jeg er super god til at komme op om morgenen, men det var nok længslen efter at gå ved åen, der relativt let fik mig ud af fjerene. Jeg parkerede ved Louisendal, og gik opstrøms. Jeg startede lige nedenfor træet der står efter det første sving. Jeg havde kun været der 5 minutter, da de første bækørreder begyndte at ringe. Samtidig poppede de første maj fluer op af vandet, og drev af sted på overfladen. Nu var det jo ikke tørfluestangen der var med, selvom det nok kunne have givet et spændende fiskeri.

Jeg fiskede et godt stykke ned forbi svinget, men mærkede desværre ikke noget. Fangstmæssigt skulle morgenfiskeri være udmærket, men blot at være ved åen om morgenen er også en helt fantastisk naturoplevelse.

Tidspunkt: kl. 05:00-06:50
Vejret: Halvskyet, 11-12ºC, 3-4m/s V.

17.   07-06-2009 Sødringholm
Se billeder fra turen!

Jeg fik lokket min søn Jacob med på fisketur. Ja faktisk behøvede jeg slet ikke lokke ham. Hvis skal ud i naturen hvor der er chancer for at fange insekter, krybdyr og padder; så er han klar!

Da jeg, for et par dage siden, havde bundet et par multefluer, var det jo oplagt at prøve lykken efter multer. Jeg havde læst, at der er gode muligheder for at støde ind i multerne ved udmundingen af Randers fjord, og der er jo ikke så langt dertil. Vi parkerede helt nede ved vandet ved Sødringholm, og gik udaf. Da vi startede, var vandstanden nok omkring sit højeste, og faldt tydeligt, i den periode vi var der. Vi så desværre intet til Multerne. I stedet hyggede vi os, og der blev også kigget en del efter insekter og firben.

Tidspunkt: kl. 11:00-12:20
Vejret: Skyfrit, 12-13ºC, ca. 5m/s Ø.

16.   29-05-2009 Mariager fjord - Østergårde

I går aftes var vinden gået over i nordøst, så det ville være helt perfekte forhold ved Østergårde. Jeg startede på molens østside, og havde ikke fisket mere end 10 minutter, da en ørred viste sig i overfladen lige indenfor kastehold. Selvom jeg fik placeret fluen flere gange på stedet, lykkedes det ikke at få den til at hugge. Det var blot det første tegn på ørred, denne helt fantastiske aften ved fjorden. Der var stort set ingen vind, og da solen var gået ned og det så småt blev mørkere, var de sidste krusninger på vandet væk, og jeg kunne nu følge med i alt hvad der skete i overfladen. Der var enormt meget aktivitet. Hornfisk og små ørreder der vendte i overfladen og ind imellem sprag helt fri af vandet. Der var også flere størrere ørreder der sprang, men de var alle uden for kastehold. Selvom der var masser af liv og jeg havde en del hug - nok fra hornfisk - lykkedes det ikke at få fisk på land.

Tidspunkt: kl. 20:20-23:25
Vejret: Skyfrit, 11-16ºC, ca. 2m/s NØ.

15.   24-05-2009 Limfjorden - Hostrup strand
Se billede fra turen!

Vibeke skulle arbejde i dag, så børnene og jeg kørte ud til mine forældre i deres sommerhus. Fluestangen var selvfølgelig medbragt. Da vi ankom ved 11-tiden var vinden i syd. Det ville være helt perfekt for fluekastet, da jeg så ville få vinden in d fra venstre side (er højrehåndskaster). Da vi sad og spiste frokost på terrassen og kiggede ud over fjorden lagde vinden sig helt, og der blev havblik. Men det var kun en kort frist, for da vi stod klar med fiskestængerne på stranden, var vinden taget til fra nordvest. Det betød at vinden kom ind skråt forfra, den absolut dårligste vindretning for mit fluekast. Men så kunne jeg jo få øvet i at kaste bagud.

Selvom forholdene synes at være gode for havørreder (en del bølger og klart vand), mærkede vi ikke noget til havørrederne denne eftermiddag. Derimod lykkedes det os begge at lande en hornfisk. De blev stegt og spist til aftensmaden, og de smager jo herligt!

Tidspunkt: kl. 13:15-14:30 og 16:40-18:10
Vejret: Skyfrit - Overskyet, 15-16ºC, 6-7m/s NV.

14.   21-05-2009 Mariager fjord - Østergårde

Jeg startede på øst siden af molen. I de første 20 minutter virkede det helt dødt. Men så viste en ørred sig i overfladen lige indenfor kastehold. Fuld koncentration; og fluen blev placeret på stedet. Den ville bare ikke noget, og efter yderligere et par kast opgav jeg den. Men om ikke andet var det et bevis for, at der var fisk i området. Der gik 5 minutter, og jeg havde et kontant hug, men fisken blev ikke siddende. Hornfiskene var også inde under land, og de nappede til fluen i de fleste kast.

Det dybe område på vestsiden af molen skulle også affiskes. Jeg startede med at fiske området igennem fra land, hvis der skulle være ørreder helt inde. Det gav nu ikke noget, og jeg vadede lidt ud. Jeg havde ikke stået der så længe, da et lyn i det fjerne fik mine tanker helt væk fra fiskeriet. Jeg skulle absolut ikke stå og vifte med en kulfiberstang i vand til livet, hvis tordenvejret skulle komme forbi. Så jeg fik hurtigt rullet linen ind, og gik hastigt tilbage til bilen. Jeg var ikke kørt længere end til Vive, da regn og torden brød løs... det var godt jeg kom hjemad.

Tidspunkt: kl. 19:30-20:50
Vejret: Overskyet, 12-14ºC, 4-5m/s SØ.

13.   20-05-2009 Mariager fjord - "Lergraven"
Se billeder fra turen!

Igen i aften skulle et nyt sted prøves. Havde hørt at der til tider er godt fiskeri i "Lergraven", men at det svinger ligesom de øvrige steder i fjorden.

Jeg startede ved Mågeøen, og fiskede mod øst ind i vigen. Det var lidt specielt at gå på brinken og fiske. Det var næsten som at gå ved åen, bortset fra at der ikke var nogen strøm. Jeg så ikke noget til havørrederne, men derimod var der en del mindre hornfisk som ind imellem nappede til fluen.

Da jeg havde fisket et godt stræk igennem gik jeg tilbage og en tur om til den vestlige rende. Der fiskede jeg lidt uden noget resultat. Jeg gik tilbage og rundt om spidsen, der deler den østlige og vestlige rende, og fiskede lidt på den østlige side. Jeg havde kun kastet et par kast, da en pæn ørred viste sit hoved over vandoverfladen, tæt på land men for langt til venstre til at jeg kunne nå den med fluen. Løslinen blev hurtigt hevet ind, og jeg løb hvad jeg kunne gennem lermudderet på stranden. Da jeg var tæt nok på fik jeg placeret et par kast hvor den havde vist sig, men den lod sig ikke friste. Klokken var nu omkring 21:30, og der viste sig en del små ørreder i overfladen. Jeg havde et par hug, nok fra de mindre ørreder, men ingen fisk på land.

Området ved "Lergraven" er meget skønt. Det er ikke så mange steder ved fjorden, der er sådan en rigtig strandeng, som der er her.

Tidspunkt: kl. 19:00-22:00
Vejret: Halvskyet, 10-13ºC, 3-5m/s V.

12.   16-05-2009 Mariager fjord - Østergårde
Se billeder fra turen!

For et par dage siden, var vinden gået over i øst. Den var i løbet af formiddagen tiltaget til en frisk vind, og det betød at aftenens planlagte tur måtte gå til et sted på nordsiden af fjorden. Jeg ville så få vinden ind fra venstre side og kunne kaste fluen uden alt for stor risiko for, at sætte den i tøj og ansigt. Jeg kunne køre til Als Odde, men der ville vinden nok være for belastende. Da jeg sad og kiggede på kortet, faldt blikket på molen ved Østergårde. Det så jo næsten perfekt ud. Jeg kunne fiske på molens østside, og hvis vinden var for træls, kunne jeg fiske på vestsiden i delvist læ. Om der så ville være fisk på denne plads var en anden sag, for jeg havde aldrig fisket der og kendte absolut ikke strækket.

Da jeg stod på molen og kiggede på vandet, så det ikke så tosset ud. På østsiden er der et større område som ikke er så dybt ud, hvorimod det var dybt helt ind under land på vestsiden. Da vinden havde aftaget en del her til aften, kunne jeg fint gå på østsiden, så det var der jeg startede.

I fjerde kast blev fluen stoppet kun 5 meter fra mig. Det var ikke et hårdt hug, men nærmest som når den får fat i noget blødt bundmateriale. Jeg hævede stangen, og der blev rykket igen. Jeg regnede med at det var en mindre ørred, for jeg kunne nemt trække den nærmere. Men da den nok så mig, gik det løs. Den jog den anden vej, og røg ud af vandet i et volsomt spring. Det var en virkelig pæn ørred. Den tog yderligere et par spring, og gik så et stykke ud. Jeg fik den resterende mængde løsline på hjulet og kunne lægge et passende pres på fisken. Den faldt til ro og gik op på siden af mig ca. 15 meter ude. Nu svømmede den stille og roligt ind mod land, så jeg fulgte stille og roligt med. Hvis den forsatte sådan, ville den faktisk lande sig selv. Det var tæt på at den gjorde, for først da den var helt i hvor bugen skrabede bunden, blev den tosset igen. Det resulterede i et par hidsige udløb, men til sidst kunne jeg lande en virkelig flot ørred.

Jeg fiskede videre i godt en times tid, uden at mærke andet end nap fra hornfiskene som der var en del af. Så jeg synes det var tid til at prøve på molens vestside. Da jeg netop var kommet op på molen sprang en mindre ørred helt ud af vandet næsten inde ved molen på vestsiden. Det var kun et par meter fra land, så jeg fik hurtigt rykket noget løsline ud, og kastede fra stranden. I første kast var der to små nyk, og jeg kastede igen. Jeg kunne åbenbart ikke klare presset, for fluen hang fast i noget siv bag mig. Ret febrilsk fik jeg fluen og linen løsnet fra sivet og kastede igen. Men det gav ikke noget resultat.

Jeg gik få meter ud i vandet, og placerede mig, så jeg kunne dække strækket helt ind til molen. Der gik ikke ret lang tid, da et ordentligt plask lød ude for enden af molen, noget længere ude end jeg kan kaste. Kort tid efter sprang en pæn ørred til venstre for mig lige nøjagtigt indenfor kasthold. Hurtigt fik jeg trukket line ind og kastet mod fisken. Fluen landede vel 4-5 meter til højre for springet, og fisken huggede ikke. Da jeg skulle kaste igen, skete det som ikke må ske - der var knuder på løslinen. Igen kunne jeg stå og bakse med linekludder med pulsen på maksimum. Da linen var ordnet og fluen kastet igen, var ørreden nok væk, for den huggede i hvert fald ikke.

Da fluen netop landede, i det jeg havde besluttet var sidste kast, sprang en ørred i samme kaliber som den der hang i bæltet, kun 5 meter til venstre for mig. Jeg blev mildest talt sk... forskrækket! Jeg bakkede landsomt bagud ind på land, fik trukket linen ind og kastet i retning af stedet hvor den sprang. Det lykkedes ikke at få den til hug, selvom jeg kastede yderligere en del kast. Skidt nu også med det, for det havde været en virkelig spændende aften. Det er sjældent man føler der er store fisk overalt, men netop denne aften havde jeg troen på fisk i hvert kast, og så er fiskeriet allermest spændende, og bliver ikke bedre!

Tidspunkt: kl. 18:30-20:45
Vejret: Overskyet, 8-9ºC, 3-4 m/s SØ.

11.   10-05-2009 Mariager fjord - Kongsdal
Se billede fra turen!

Erik og jeg ville lige prøve fjorden her til morgen. Vi startede vigen næsten inde ved Kongsdal lystbådehavn, og allerede efter 10 minutters fiskeri var der hug. Desværre blev fisken ikke kroget, og ville heller ikke hugge igen. I løbet af de næste par timer, havde vi adskillelige hug, men ingen af os formåede at få fast fisk. Da vi så hornfiskene lege i overfladen var vi ret sikre på at det var dem der nippede til vores fluer. Det eneste der med sikkerhed ikke var en hornfisk, var en havørred jeg skræmte kun et par meter fra mig, og som forsvandt i en overfladevirvel. Desværre fik vi ikke fisk på land, men det var nu en skøn morgen ved fjorden.

Tidspunkt: kl. 06:30-10:10
Vejret: Skyfrit, 6-11ºC, 4-7m/s SV.

10.   28-04-2009 Villestrup å - Barsbøl

Da jeg kom ned til åen, stod jeg og kiggede lidt efter ringende ørreder. Men der var umiddelbart helt dødt. Jeg monterede 9 fods forfanget, som jeg normalt benytter til nymfefiskeri. Netop som det var monteret, sprang en ørred lidt opstrøms. Jeg tænkte om jeg nu skulle skifte til det noget længere, og tyndere forfang jeg plejer at bruge til tørfluefiskeriet. I stedet blev nymfeforfanget siddende, og jeg gik over til pladsen, hvor vi havde set en større ørred på sidste tur. Jeg brugte vel et kvarters tid på at bevæge mig op mod standpladsen, og få placeret nymfen korrekt, men der var ingen reaktion. Derefter gik jeg et godt stykke nedstrøms for at gå opstrøms med nymfen. Det var godt jeg ikke havde skiftet til tørflue, for der var nu slet ingen aktivitet i overfladen.

Selvom jeg ihærdigt gennemfiskede dybe render og sving, mærkede jeg absolut intet. Inden turen gik hjemad, prøvede jeg lige pladsen med den "store" ørred igen. Denne gang var det med en vådflue fisket nedstrøms. Det gav heller ikke resultat så turen endte uden fisk.

Tidspunkt: kl. 19:00-20:45
Vejret: Skyfrit, 10-11ºC, 5-6m/s NØ.

9.   23-04-2009 Villestrup å - Barsbøl
Se billeder fra turen!

Mine forældre skulle overnatte hos os, i forbindelse med en tur til Læsø. Det var en oplagt chance for min far og jeg, til at tage en smut til Villestrup å. Vi kørte forbi John på vejen og købte fiskekort, og kørte så ned til Barsbøl.

Vi startede nede på det nederste stræk af foreningens fiskevand. Far gik lidt opstrøms, og fiskede nedstrøms med vådflue. Jeg gik opstrøms med nymfen. Vi så enkelte fisk i overfladen, men det var så tilfældigt, at jeg ikke ville montere en tørflue. Der gik også kun et lille kvarter og jeg havde en mikroskobisk ørred på land.

Far havde et par nyk i fluen men ellers mærkede vi ikke noget på dette stræk. Vi gik derfor lidt længere opstrøms, til strækket hvor jeg fangede en havørred den anden dag. Jeg fiskede igen opstrøms med nymfe, men det gav intet resultat. Først da far ville fiske et stræk, hvor der står udhængende træer på modsatte side, skete der noget. I tredje kast havde han hug, og kun de efterfølgende bølger viste, at det var en pæn stor ørred (nok en havørred) der havde hugget på fluen. Desværre blev den ikke siddende. Han kastede igen, og der var stort set hug med det samme fluen ramte vandet. Men det var derimod en lille bækørred der var faldet over fluen. Hvis ikke det var fordi jeg selv havde set bølgerne fra det forrige hug, havde jeg selvfølgelig ikke troet ham, men der var en noget større ørred på stedet.

Vi besluttede at give den et kvarters puse, hvor vi stod og nød de medbragte drikkevarer og den skønne aften. Da ørreden havde fået tilstrækkelig ro, prøvede far igen på samme sted. Ørreden gik ud til fluen et par gange, men huggede ikke, og jeg skulle så prøve. Jeg kunne dog slet ikke lokke den ud, og da lyset nu var begyndt at svinde, besluttede vi at stoppe fiskeriet.

Tidspunkt: kl. 19:00-21:30
Vejret: Skyfrit, 10-11ºC, 0-3m/s.

8.   19-04-2009 Villestrup å - Barsbøl
Se billeder fra turen!

Årets første tur til Villestrup å, er simpelthen noget jeg glæder mig til hele vinteren. Det er nu ikke fordi jeg plejer at fange så meget på den første tur, men mere fordi jeg starter på det fiskeri jeg holder mest af. At gå langs en lille å med en tørflue eller nymfe for enden af forfanget på den lette fluestang, er for mig uovertruffent. At naturen på dette tidspunkt er utrolig skøn, gør jo ikke oplevelsen dårligere.

Jeg besluttede at fiske nedstrøms på barsbøl stykket, hvor åen jo er lagt tilbage i de "naturlige" slyngninger. Åen er her ret dyb flere steder, og det viste sig, at den stadig er meget fattig på vegetation så tidligt på sæsonen. Der var ingen fisk der ringede, så en nymfe og hugindikator blev monteret på forfanget. Jeg ville bevæge mig opstrøms og gennemfiske de dybe partier.

Jeg havde fisket en halv times tid, da en mindre ørred blev kroget. Den blev hurtigt udsat igen, og nymfen havde nu bevist at den var OK. Da jeg var kommet igennem et 180 graders sving, og kom til et lige stykke, ville jeg lige tage et par billeder, da lyset nu kom fra den helt rigtige retning. Da kameraet igen var pakket væk, fiskede jeg videre. I tredje kast forsvandt hugindikatoren i dybet kun få meter opstrøms for hvor jeg sad. Det lignede mest at nymfen havde fået godt fat i bunden, med da jeg reflektorisk løftede stangen, var der én der rykkede igen. Selvom det ikke var de karakteriske rusk, blev jeg alligevel hurtigt klar over at det var en havørred, da den viste sin blanke side i dybet. Nu tænkte jeg selvfølgelig kun på det tynde forfang og om den spinkle krog havde fået ordentligt fat, for det var fisken der bestemte. Heldigvis ville den ikke ud på langfart, men foretrak at trække lidt frem og tilbage i dybet. Jeg var glad for at vegetationen endnu var så sparsom, for ellers havde jeg nok fået problemer. Der gik en del minutter, hvor den flere gange var helt inde ved nettet, men i sidste øjeblik stak af igen. Til sidst vandt jeg dog, og kunne nyde synet af min første havørred på nymfe. Jeg fiskede lidt videre, men det blev ikke til mere denne aften. Men kunne også køre veltilfreds hjem.

Tidspunkt: kl. 18:00-19:50
Vejret: Skyfrit, 10-12ºC, 4-5m/s S.

7.   12-04-2009 Mariager fjord - Als Odde
Se billeder fra turen!

I dag gik turen til Als Odde. Havde taget fluestangen med i dag, selvom jeg stadig har lidt problemer med hold i nakken. Det er ikke noget problem at kaste, men når linen skal trækkes ind med venstre arm, gør det bare nas. Så er det mindre smertefuldt at gå med spinnestangen. Men når der skal fiskes med flue må man jo bide smerten i sig.

Jeg startede øst for havnen. 3-400 meter ude er der en sandbanke, som er tørlagt ved lavvande. Sandbanken er vel et par hundrede meter lang, og jeg startede i østenden. Jeg gik mellem sandbanken og sejlrenden. Kastene blev lagt vinkelret ud mod sejlrenden, og jeg lod derefter den indadgående strøm føre fluen rundt i en bue, inden jeg trak linen ind. Sådan fortsatte jeg indad, indtil strømmen stort set stoppede klokken godt 11. Jeg fortsatte fiskeriet indad yderligere en lille times tid. Jeg ville lige se hvordan forholdene er vest for havnen. Jeg fiskede der en lille halv time, inden jeg stoppede fiskeriet. Desværre havde jeg ikke held til fangst i dag, selvom Båring fluen sad på forfanget. Den plejer at være god på denne årstid.

Tidspunkt: kl. 9:45-12:30
Vejret: Skyfrit, 10-12ºC, 3-5m/s SØ.

6.   10-04-2009 Mariager fjord - Bramslev bakker
Se billeder fra turen!

Vibeke skulle arbejde i dag, så børnene og jeg besluttede, at vi lige ville en tur til fjorden. Børnene ville nu nok mest med for at lege dernede, men jeg skulle selvfølgelig fiske lidt. Det var jo et fantastisk forårsvejr, og der var rigtigt mange der nød det ved fjorden. Der var nu ingen lystfiskere da vi kom derned.

Da jeg havde fisket lidt ville Emilia prøve. Det var nu vanskeligt, da der helt inde ved bredden, var utroligt meget salat. Mens jeg fiskede legede børnene på stranden og i bakkerne. Da der var gået godt en times tid, havde jeg et kontant hug få meter fra mig, men fisken blev ikke siddende. Jeg forsatte med at fiske blinket i samme retning, men det hjalp ikke noget. Det blev altså heller ikke til fangst i dag.

Tidspunkt: kl. 13:45-15:20
Vejret: Skyfrit, 14-15ºC, 8m/s SØ.

5.   07-04-2009 Mariager fjord - Bramslev bakker
Se billeder fra turen!

I dag er det første gang, at jeg rigtigt har haft min 5 årige søn Jacob, med på fisketur. Vi havde snakket om det et par dage, og vi begge glædede os selvfølgelig meget.

Jacobs stang blev rigget til med prop og orm, og jeg selv ville fiske lidt med blink. Jacob mistede dog hurtigt interessen for fiskeriet, og begyndte i stedet at finde sten og tanglopper ved bredden. Så kunne jeg jo gå og spinnefiske lidt.

Men der var nu helt dødt. Jeg hverken så eller mærkede noget. Talte med et par andre lystfiskere, som desværre også kun kunne bekræfte, at der var fisketomt på denne plads i dag.

Tidspunkt: kl. 10:45-13:00
Vejret: Skyfrit -> halvskyet, 10-12ºC, 6-8m/s SØ.

4.   28-03-2009 Limfjorden - Hostrup stand
Se billeder fra turen!

Vibeke skulle arbejde denne week-end, så børnene og jeg kørte en tur ud til mine forældre i deres sommerhus.

Efter den sene frokost ville børnene ned til stranden og grave i sandet. Så kunne min far og jeg jo lige så godt gå lidt med fiskestangen.

Vi gik begge med spinnestang og blink. Da jeg havde fisket en times tid, trængte jeg til en kop kaffe. Jeg havde ikke set eller mærket noget, og trods det skønne vejr virkede det fisketomt. Men netop som jeg havde lavet en kop varm nescafé, stod far med fuld flex på stangen. Børnene løb selvfølgelig hen for at se ham kæmpe med fisken, og min mor og jeg fulgte efter. Fisken kæmpede meget hårdt, og det viste sig at den var kroget i ryggen. Fisken lignede på ingen måde en nedgænger, selvom den var meget slank. Den var fin blank og med helt løse skæl.

Min far fiskede yderligere en halv times tid, hvorefter han gik med mor og børnene op til sommerhuset. Jeg ville forsætte lidt endnu, i håbet om også at få pyntet på fangststatistikken. Der var kommet yderligere et par lystfiskere, og den ene krogede en rigtig fin fisk meget tæt på land. Han mistede den desværre netop som den skulle kanes op på land. Jeg fangede desværre ikke noget.

Det viste sig at fars fisk havde bændelorm, som forklaring på den slanke linie. Ellers var den meget fin, og målte 52cm 1,3kg.

Tidspunkt: kl. 15:00-17:15
Vejret: Halvskyet, 6-7C, 2-4m/s SØ.

3.   27-01-2009 Mariager fjord - Fladbjerg
Se billede fra turen!

Trængte lige til lidt afslapning ved fjorden. Selvom der ikke havde været det store held ved Fladbjerg i søndags, valgte jeg alligevel dette sted. Ved Fladbjerg er der dybt tæt under land, og jeg håbede, at ørrederne netop derfor trak tæt forbi. Da jeg ankom viste det sig at være utroligt lavvandet, og en stille strøm mod øst - ud af fjorden. Da det var ret stille vejr, kunne jeg nemt skimte eventuelle fisk i overfladen. Jeg fiskede ikke så længe, og der var ikke fisk der viste sig.

Tidspunkt: kl. 20:15-21:30
Vejret: Overskyet, -1-0ºC, 2-3m/s SV.

2.   25-01-2009 Mariager fjord - Fladbjerg
Se billeder fra turen!

For mange år siden fiskede jeg på strækket ved Fladbjerg. Rent faktisk er det på strækningen ved rastepladsen som ligger lige vest for Fladbjerg. Jeg huskede ikke hvordan strækningen var, men ville undersøge det nærmere i dag.

Vest for rastepladsen går hovedvejen helt ude ved fjorden, og her er der relativt dybt helt ind til land. Jeg startede et stykke henne på dette stræk og fiskede ud forbi rastepladsen, og et stykke om i vigen øst for rastepladsen. Det var totalt dødt. I stedet for at fange fisk, fik jeg nydt det gode vejr, og fik taget en del billeder i det fine lys der var i dag.

Tidspunkt: kl. 13:15-15:50
Vejret: Overskyet, 2-3ºC, 2-3m/s S.

1.   04-01-2009 Mariager fjord - Bilfragmenteringen
Se billeder fra turen!

Årets første tur gik til Bilfragmenteringen. Trods det relativt milde vejr i går, var det nu koldt igen i dag. Vandstanden var høj, og svagt stigende. Jeg fiskede på strækket øst for parkeringspladsen, hvor der er et område med lidt dybere vand. Selv om fluen blev skiftet et par gange, og jeg varierede min indtagning en del, var der ikke kontakt til fisk. Jeg talte med en anden lystfisker, som fiskede på strækket med sin kammerat. Han havde forsøgt sig med flue, men først da han skiftede til blink, og kunne nå længere ud, havde han haft et par hug.

Tidspunkt: kl. 10:45-12:40
Vejret: Overskyet (lidt sne), ca. -1ºC, 3-5m/s NØ.

Copyright© 2009
Denne side ses bedst med
Microsoft internet explorer
opløsning 800x600 eller højere.